Finanțări europene pentru creșterea accesului comunităților rurale la servicii sociale

0
260

Comunitățile rurale din județul Galați fără acces sau cu acces limitat la servicii sociale vor beneficia de o oportunitate majoră prin proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale – Facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate”.

Proiectul, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, are ca scop îmbunătățirea accesului la servicii sociale, educaționale și medicale pentru persoanele vulnerabile din mediul rural.

Cu un buget semnificativ, de peste 800 de milioane de euro și o durată de implementare de 60 de luni (2025-2029), inițiativa vizează sprijinirea a 2.000 de comunități rurale din România, inclusiv din județul Galați.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

În acest context, prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar, a participat la o nouă sesiune de informare, în contextul în care au fost publicată procedura cadru privind selecția UAT-urilor din mediul rural. În cadrul ședinței, la care a participat și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, s-a discutat, timp de mai bine de două ore, despre documentația necesară înscrierii, modul de implementare, semnarea protocoalelor cu UAT-urile eligibile, precum și despre beneficiile oferite de acest proiect.

Anterior, la data 17 februarie 2025, prefectul a organizat o întâlnire de lucru între reprezentanții celor trei ministere și primarii din județul Galați, peste 50 de localități fiind reprezentate, pentru ca aceștia să afle cât mai multe informații despre mecanismele de accesare a fondurilor europene și pașii necesari accesării acestora, dar și implementării proiectului.

În perioada următoare, vor fi semnate 41 de protocoale de colaborare între instituțiile centrale și cele județene implicate, precum Instituția Prefectului, Consiliul Județean, CJRAE, AJPIS, DSP și DGASPC, consolidând astfel parteneriatul pentru implementarea proiectului.

Ce beneficii aduce proiectul pentru județul Galați?
• Crearea de echipe comunitare integrate, formate din asistenți sociali, medici comunitari, consilieri școlari, mediatori sanitari și alți specialiști;
• Amenajarea de spații moderne de lucru pentru echipele locale;
• Dotarea cu echipamente și resurse necesare specialiștilor;
• Sprijin pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile, inclusiv servicii la domiciliu pentru vârstnici și persoane cu dizabilități;
• Reparații și renovări pentru locuințele persoanelor vulnerabile;
• Consiliere și orientare profesională pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor aflate în dificultate.

Fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) din județ poate accesa până la 354.062 de euro, fonduri destinate angajării de specialiști, amenajării spațiilor și furnizării serviciilor integrate.

„Fondurile europene reprezintă o oportunitate reală pentru județul nostru, oferind mijloacele necesare pentru reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban. Accesarea acestor finanțări poate duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale, prin asigurarea unor servicii de bază moderne și eficiente. Ca prefect al județului Galați, consider că este foarte important să sprijin primarii și administrațiile locale în înțelegerea mecanismelor acestui proiect și în pregătirea aplicațiilor pentru finanțare. Voi susține în continuare toate inițiativele care contribuie la dezvoltarea echilibrată a județului Galați și care aduc beneficii concrete pentru cetățeni. Acest proiect este o șansă extraordinară pentru comunitățile rurale din județul Galați. Prin sprijin financiar și tehnic, putem îmbunătăți semnificativ serviciile sociale, educaționale și medicale oferite cetățenilor noștri. Accesarea acestor fonduri nu este doar o șansă, ci o necesitate pentru progresul județului nostru”, a explicat Andreea Anamaria Naggar.

Proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale” reprezintă un pas semnificativ spre incluziunea socială și dezvoltarea durabilă a județului Galați, punând bazele unui viitor mai bun pentru comunitățile rurale vulnerabile, de aceea, în perioada următoare, la nivelul județului Galați, vor fi organizate mai multe întâlniri de lucru pentru a ne asigura că, la nivelul fiecărui UAT, nu sunt impedimente și este pregătită documentația în vederea accesării acestor sume de bani importante pentru județul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.