O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini cunosc riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal pericolul producerii unui arc electric și al electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volți).
Este important de știut că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acest pericol, căderea de la înălțime poate provoca traume grave, inclusiv fracturi, leziuni ale coloanei vertebrale sau chiar deces. Electrocutarea poate cauza arsuri severe, stop cardiac, afectarea sistemului nervos și, în cele mai multe cazuri, duce la pierderea vieții în mod instantaneu. Recuperarea celor care supraviețuiesc unor astfel de accidente este lungă și dificilă, implicând multiple intervenții chirurgicale și terapii de recuperare, cu impact major asupra calității vieții.
În ultimii ani, zeci de tineri, de multe ori minori, au suferit accidente grave pentru un selfie pe tren. Dorința de faimă, în special pe rețelele sociale, coroborată cu lipsa de conștientizare a pericolelor, a condus la tragedii ce au afectat nu doar victimele, ci și familiile acestora, lăsând în urmă suferință și regrete.
În acest context, la data de 26 martie 2025, Secția Regională de Poliție Transporturi Galați, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Galați – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a demarat o serie de activități preventive, prin informarea elevilor Liceului Tehnologic ”Tudor Vladimirescu” din comuna Tudor Vladimirescu și ai Școlii Nr. 1 Umbrărești din comuna Umbrărești, județul Galați, cu privire la riscurile determinate de nerespectarea normelor de siguranță în zona căilor ferate.
De asemenea, în cadrul acestor activități, polițiștii gălățeni le-au prezentat tinerilor un material video care ilustrează, într-un mod simbolic, efectele electrocutării și riscurile la care se expun dacă încearcă să urce pe trenurile sau vagoanele staționate în gări, depouri ori pe cele dezafectate, în contextul provocărilor apărute pe rețelele de socializare.
Siguranța tinerilor reprezintă o prioritate pentru polițiști, iar astfel de activități vor continua pentru a preveni tragediile cauzate de lipsa de informare și asumarea unor riscuri fatale.