În perioada 27-30 aprilie 2025, la Galaţi se desfăşoară cea de-a 36-a ediţie a Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice: Greacă Veche şi Latină.
Competiţie de excelenţă științifică și culturală este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Galați și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Galați, având caracter inter- și transdisciplinar, dedicată elevilor creativi, pasionați de limbile clasice şi cu un orizont cultural de factură umanistă.
Olimpiada oferă elevilor participanți oportunitatea de a-și demonstra competențele specifice celor două domenii vizate la secțiunile: Limba greacă veche (elină) – clasele a IX-a – a XII-a; Limba latină – clasa a VII-a (disciplina Elemente de limbă latină și de cultură romanică), clasele a IX-a – a XII-a
Astăzi, 27 aprilie 2025, în Aula Magna ”Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc Festivitatea de deschidere în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficialităţilor locale, a multor cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar şi, bineînţeles, a celor aproximativ 300 de elevi calificaţi la etapa naţională a acestui concurs.
În deschiderea evenimentului, ierarhul Dunării de Jos a transmis participanţilor un cuvânt de binecuvântare, apreciind entuziasmul şi interesul tinerilor pentru cele două discipline şcolare, şi anume, limba greacă veche şi limba latină.
Înalpreasfinţia Sa a arătat că cele două limbi clasice care ocupă un loc important în preocuparea tinerilor, fac parte într-un fel din tezaurul lingvistic al poporului român, iar cei doi piloni, limba şi credinţa, au stabilitate mare în inimile şi în sufletele dascălilor şi copiilor care iubesc temeliile culturii, spiritualităţii şi credinţei.
Într-o atmosferă specifică sărbătorilor pascale, plină de bucurie şi lumină, chiriarhul Dunării de Jos a purtat un dialog de suflet cu elevii competitori veniţi la Galaţi şi a ciocnit cu aceştia ouă.
Cei prezenţi s-au bucurat şi de câteva momente artistice oferite de elevi de la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” şi de Ansamblul ”Olympos” al Comunităţii Elene din Galaţi.
Evenimentul de la Galaţi reuneşte 52 de cadre didactice și 286 de elevi din 38 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, la care se adaugă 40 cadre didactice care provin din mediul academic, din învățământul preuniversitar sau sunt membri ai Societăţii de Studii Clasice din România şi se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Galați, al Primăriei Municipiului Galaţi şi al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.